top of page

Oyun Gruplarında Neler Oluyor?

cb24d3d8-5305-4eb9-8076-74ff3c9684b1.JPG
cb24d3d8-5305-4eb9-8076-74ff3c9684b1.JPG

Amacı

Bebeklikten çocukluÄŸa  geçiÅŸin en büyük ihtiyaçlarından biri sosyal ortam ve arkadaÅŸlardır. Çocuk çocukla büyür.

 

Bu dönemde çocukların akranlarıyla zaman geçirmeleri; sosyal, duygusal ve ruhsal geliÅŸimlerine tahmin ettiÄŸimizden çok daha fazla katkı saÄŸlar. Oyun, öÄŸrenmeden ayrı deÄŸildir; hayatı  deneyimlemenin ve kendini ifade etmenin en etkin yoludur.

​

 

Bu buluÅŸmaların öncelikli amacı;

2-3 yaÅŸ aralığındaki çocukların fiziksel, ruhsal, biliÅŸsel ve duygusal tüm geliÅŸim alanlarının desteklenmesi, geliÅŸim dönemlerine uygun oyun ve oyuncaklarla yeni ÅŸeyler keÅŸfedip, hem özgürce oyun oynayıp hem de grubun bir parçası olmayı deneyimledikleri güvenli bir alan sunabilmek.

 

Erken çocukluk döneminde çocukların en büyük ihtiyacı, kendilerine ve çevrelerine güven duygusu geliÅŸtirebilmek.

Tam da bu sebeple oyun gruplarının bir ritmi ve rutini var. Tüm yıl boyunca bu ritme sadık kalırız ki çocuklar güven inÅŸa edip kendilerini var edebilsinler.

Program Ä°çeriÄŸi

Oyun grubunda akış Waldorf Pedagojisi temelinde var olan nefes al-nefes ver ritmine baÄŸlı olarak kurgulanmıştır. Çocukların bolca oyun oynayıp özgürce hareket edebildikleri nefes verdikleri zaman ile yetiÅŸkin eÅŸliÄŸinde ve topluluk ruhuyla daha yapılandırılmış bir etkinlikte nefes aldıkları zaman harmanlanarak bir akış oluÅŸturulmuÅŸtur. Ritim çocukların güvenle kendilerini var edebilmeleri açısından önemlidir, bu sebeple oyun grubunun ritmine yıl boyunca sadık kalırız.

​

IMG_2105.HEIC
IMG_2127.HEIC
IMG_2127.HEIC

Akışta Neler Yapıyoruz?

  • toplanma ve serbest oyun

  • çember zamanı

  • ara öÄŸün

  • elleri çalıştırma zamanı

  • bahçede serbest oyun

  • ve veda çemberi (altın damla ritüeli) 

Çember zamanı; hem fiziksel hem ruhsal anlamda çocuklarla bir çemberde buluÅŸtuÄŸumuz, birbirimizi gördüÄŸümüz, duyduÄŸumuz ve ben de buradayım diyebildiÄŸimiz bir birliktelik anıdır. Birbirimizi selamlarız, mevsime uygun ÅŸarkılar söyler, parmak oyunları oynar hareket ederiz. 

​

Ara öÄŸünlerde; hep birlikte mevsime uygun sebze - meyve ya da saÄŸlıklı kuruyemiÅŸler yiyoruz. Paketli, hazır gıda, ÅŸekerli ve konserve ürünler kesinlikle tüketmiyoruz. Sofra kültürümüzde kıymetli bir birliktelik anıdır, bunu önemsiyoruz ve sosyal öÄŸrenmenin gücüyle çocukların birbirlerinden pozitif etkilenebilmeleri için hep birlikte sofrada yerimizi alıyoruz. Ancak hiçbir çocuÄŸu yemeye mecbur bırakmıyoruz.

​

Elleri çalıştırma zamanı; Waldorf Pedagojisinde yer alan "akıl,kalp,eller" anlayışı ile yaÅŸamın ilk yıllarında çocuklar duyu organlarını etkin bir biçimde kullanarak dünyayı keÅŸfederken aklını ve kalbini büyütür. Bir ritim içerisinde her hafta çocuklarla yaÅŸ gruplarına uygun olacak ÅŸekilde resim yapmak, ekmek yapmak, bitki dikmek gibi etkinliklerle ellerimizi çalıştırıyoruz. 

​

Ve serbest oyunda çocuklar; yetiÅŸkin müdahalesi olmadan doÄŸal materyal ve oyuncaklarla özgürce oyun oynayarak bedenlerini ve hayal güçlerini güçlendirir. Oyun öÄŸrenmeden farklı deÄŸildir ve çocuÄŸun en temel ihtiyacıdır. Burada yetiÅŸkin olarak çocukların oyunlarına eÅŸlik ederek oyun repertuarlarının geniÅŸlemesine ve oyun kurma becerilerinin artmasına destek oluyorum.

bottom of page